Publicaties

Tsunami hart- en vaatziekten

Hartnood hoog bij vrouwen

Stresstest personeel niet populair bij wergevers

Probleemloos afvallen

Meer capaciteit Inspectie voor terugdringen beroepsziekten

Werkstress beroepsziekte nr. 1

Bedrijven doen (te) weinig tegen verzuim

Gehooraandoeningen 2e op overzicht beroepsziekten

meer publicaties >

 

 

disclaimer | sitemap

Tekst Nieuwsbrief december 2015

Editie december 2015

- Kerstwens

- Veel hartinfarcten te voorkomen door minder zout

- Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2

- Een op de drie rokers probeerde te stoppen


Kerstwens
Het loopt alweer tegen het einde van 2015 en de feestdagen staan er alweer aan te komen. Graag wil het team Alpha Preventie Keuringen u bedanken
voor het, ook dit jaar weer in ons gestelde vertrouwen.

Om het milieu te sparen hebben wij onze eigen kerstwens voor u, hierin (klik Hier) weergegeven.


Wij hopen ook komend jaar de gezondheid van u en uw medewerkers weer te mogen monitoren, met ons nog steeds unieke
APK Preventief Medisch Onderzoek.
In de laatste nieuwsbriefeditie van dit jaar hebben wij weer een drietal interessante en nuttige onderwerpen voor u geselecteerd.


Veel hartinfarcten te voorkomen door zoutinname te beperken
Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen
tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek.

Kant- en klaar voedingsmiddelen
Als producenten de hoeveelheid zout in hun producten halveren, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40
procent minder zout binnen. Dat zou de komende 20 jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Alternatieven

Vergelijkbare cijfers heeft de wetenschapper Hendriksen over alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen. Als mensen hun huidige
eten vervangen door die alternatieven, scheelt dat veel hartinfarcten en beroertes.

Risico teveel zout eten
Het is al langer bekend dat te veel zout eten kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar het is voor het eerst
is uitgerekend welke winst dit heeft voor de volksgezondheid. De zoutinname ligt in Nederland ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag.
Bron(nen): NOS oktober 2015

Een erg belangrijke reden lijkt ons, om ook zelf bewust te proberen de zoutinname te beperken.
Dat kan relatief eenvoudig door het mijden van bewerkte- en kant-en-klaar voedingsmiddelen en bewustte  zoeken naar
zoutarme alternatieven. red.


Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2
Maar liefst een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dat is de (schokkende, red.) conclusie van het Erasmus MC na een onderzoek onder tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord. Het onderzoek is in november jl. in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Nederlandse bevolking
De onderzoekers volgden de inwoners van de Rotterdamse wijk veertien jaar lang. De bewoners van die wijk staan
representatief voor de gehele Nederlandse bevolking, aldus de onderzoekers.

Insulinegebruik
De kans voor een 45-jarige om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 procent. Maar liefst 9 procent moet ooit
zelf insuline gaan spuiten.

Gezond gewicht
"Met name mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond
gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet", aldus promovendus Symen Ligthart.

Prediabetes
"Hebben 45 jarigen eenmaal het voorstadium van diabetes dan hebben zij maar liefst 75 procent kans om diabetes te
krijgen. Bij magere mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte nog één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol."
(Prediabetes wordt het stadium genoemd waarin de bloedsuikerspiegel, mits nuchter bepaald, tussen de 5- en 6 mmol/l ligt.
Red.)

Preventie
Oorzaken van diabetes zijn ongezonde voeding, een ongezonde levensstijl en erfelijke aanleg. Volgens de
onderzoekers is het voor het eerst dat er zo'n studie in Europa is gedaan. De onderzoekers pleiten om vroeg te beginnen met preventie.

Voorkomen
Gezond eten en voldoende bewegen kan diabetes voorkomen. De kosten van de diabeteszorg waren in 2011 al 1,7 miljard
euro.
Bron: NU.nl 11-11-2015

Tijdens de uitvoering van ons preventief medisch APK-onderzoek komen wij deze, verhoogde (prediabetes) bloedsuikerwaarden regelmatig tegen en waarschuwen wij onze deelnemers en geven deze praktisch voeding- en lifestyle advies mee. red.


Een op de drie rokers probeerde te stoppen
Een op de drie rokers in Nederland, heeft in het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd te stoppen. Meer vrouwen dan
mannen waagden een poging. Dat blijkt uit cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vrijdag naar buiten heeft gebracht, naar aanleiding van de Gezondheidsenquête 2014.

Pogingen
Van de vrouwelijke rokers heeft 38 procent geprobeerd met de rookgewoonte te breken. Bij de mannen wilde 29 procent
van die verslaving af. De rest waagde geen poging.
Het CBS heeft niet uitgezocht hoeveel mensen het afgelopen jaar wel met succes zijn gestopt. Het is ook niet bekend
wat de belangrijkste drijfveren zijn om te willen stoppen met roken en hoelang het duurde voor de vergeefse stoppers toch zwichtten voor een sigaret.

Daling aantal rokers
Rond de eeuwwisseling rookte een derde van de Nederlanders, nu is dit nog een kwart. Het aantal rokers daalt dus
langzaam maar zeker.

Stoptober
In oktober werd de campagne 'Stoptober' gelanceerd, om meer mensen aan te sporen om te stoppen.
Die campagne is een
initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij.
Bron: ANP 30-10-2015

Tijdens het preventief medisch APK-onderzoek bij Alpha Preventie Keuringen wordt veel aandacht besteed aan het proberen om deelnemers succesvol te laten stoppen met roken. red